Πώς να ανάψετε φωτιά χωρίς αναπτήρα;

Γεια σας, καλώς ήρθατε σε αυτό το νέο άρθρο που θα ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους λάτρεις του κάμπινγκ και της επιβίωσης κάθε είδους.

Είναι σημαντικό για όλους να γνωρίζουν πώς να ανάψουν φωτιά χωρίς τα βασικά εργαλεία, όπως αναπτήρα ή σπίρτα, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή επιβίωσης. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι ανάμματος φωτιάς, η καθεμία με τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Χάρη στα σεμινάριά μας, θα ανακαλύψετε τις πιο αποτελεσματικές συμβουλές για το άναμμα φωτιάς χωρίς αναπτήρα ή σπίρτα στη φύση.

Σήμερα, θα δούμε μαζί πώς να ανάψουμε φωτιά χωρίς να έχουμε στη διάθεσή μας αναπτήρες ή σπίρτα. Τα βασικά για την επιβίωση στην άγρια φύση και την κατασκήνωση.

Έτσι ετοιμάστε τη βαλίτσα σας για την Koh Lanta και μάθετε πώς να ανάψετε φωτιά χωρίς αναπτήρα με τις συμβουλές και τα κόλπα μας!

Διάφορες τεχνικές για να ανάψετε φωτιά χωρίς αναπτήρα ή σπίρτο

Η μέθοδος του πυριτόλιθου και του πυριτόλιθου

Η μέθοδος του πυριτόλιθου είναι ένας από τους παλαιότερους και πιο αξιόπιστους τρόπους ανάμματος φωτιάς. Περιλαμβάνει τη χρήση δύο λίθων, ενός πυριτόλιθου και μιας ακονόπετρας, για τη δημιουργία σπινθήρων που θα αναφλέξουν τα φύλλα φουντουκιού, δάφνης, ιτιάς ή ακόμα και προσάναμμα.

Θα χρειαστείτε κάποιο εξοπλισμό γι’ αυτό:

  • έναν πυριτόλιθο (πυριτόλιθος, χαλαζίας κ.λπ.)
  • μια ακονόπετρα (πυριτόλιθος, μαρκασίτης, πυρίτης κ.λπ.)
  • καύσιμα υλικά (φλοιός, κλαδιά, προσάναμμα, ξηρό χορτάρι κ.λπ.)
  1. Βρείτε έναν πυριτόλιθο και μια ακονόπετρα. Ο πυριτόλιθος θα πρέπει να είναι σκληρός και ικανός να παράγει σπινθήρες όταν χτυπάτε τον ακονιστήρι.
  2. κρατήστε τον πυριτόλιθο στο αριστερό σας χέρι και τον ακονιστήρι στο δεξί.
  3. τοποθετήστε τον ακονιστήρι σε γωνία 90 μοιρών με τον πυριτόλιθο και χτυπήστε τους ο ένας εναντίον του άλλου με σταθερή δύναμη.
  4. Πιάστε τους σπινθήρες που παράγονται και κατευθύνετε τους στα εύφλεκτα υλικά για να δημιουργήσετε την πρώτη σας σπίθα.

Τα σετ από πέτρα και ατσάλι είναι μια σχετικά φθηνή και εύκολη λύση για να ανάψετε αν έχετε μια υποδοχή για προσάναμμα από κλαδιά, βρύα, φλοιό ή άχυρο, ειδικά αν η υποδοχή σας περιέχει ένα δίσκο με καυσόξυλα.

Το άναμμα μιας φωτιάς με ένα flint και ατσάλι περιλαμβάνει τρία σημαντικά βήματα:

Πρώτα, πρέπει να δημιουργήσετε μια σπίθα.

Ανάβοντας φωτιά από πυρόλιθο

Δεύτερον, πρέπει να συλλάβετε τη σπίθα.

Τρίτον, πρέπει να μετατρέψετε τη σπίθα σε φλόγα.

Για να εκτελέσετε τα δύο πρώτα βήματα, πάρτε ένα μικρό κομμάτι λινάτσα και τοποθετήστε το πάνω από τον πυριτόλιθο.

Έπειτα χτυπήστε τον πυριτόλιθο με το μεταλλικό ραβδί. Θα πρέπει να δείτε αμέσως σπινθήρες αν το χτυπήσετε υπό τη σωστή γωνία.

Ένας από αυτούς τους σπινθήρες θα πρέπει να πέσει πάνω στη λινάτσα και να της δώσει μια μικρή πορτοκαλί λάμψη. Αυτή η μικρή λάμψη είναι αρκετή για να ανάψετε φωτιά.

Flint Fire

Το γιούτα πρέπει να φέρετε κοντά στη φωλιά ή στο πακέτο εκκίνησης όταν η λάμψη αρχίσει να λάμπει, τυλίγοντας απαλά το γιούτα γύρω από τη φωλιά και φυσώντας μέσα σε αυτήν.

Η φωλιά πρέπει να καπνίσει και να παράγει φλόγα σχεδόν αμέσως. Μπορείτε να τροφοδοτήσετε τη φλόγα με προσανάμματα, όπως ξηρό χόρτο, άχυρο, φλοιό πεύκου ή κλαδιά, και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε την τροφοδοτούμενη φλόγα για να ανάψετε τη φωτιά.

Μέθοδος του μεγεθυντικού φακού

Η μέθοδος του μεγεθυντικού φακού είναι μια άλλη αποτελεσματική μέθοδος για να ανάψετε φωτιά χωρίς αναπτήρα ή σπίρτο. Περιλαμβάνει τη χρήση ενός μεγεθυντικού φακού για να εστιάσει τις ακτίνες του ήλιου σε εύφλεκτα υλικά, δημιουργώντας αρκετή θερμότητα για να τα αναφλέξει.

Θα χρειαστείτε διάφορα εξαρτήματα για αυτό:

  • ένα μεγεθυντικό φακό (μεγεθυντικός φακός τσέπης, φακός γυαλιών κ.λπ.)
  • καύσιμα πράγματα (μικρά ξύλα, ξηρό χορτάρι κ.λπ.)
  1. Βρείτε έναν μεγεθυντικό φακό και τοποθετήστε τον έτσι ώστε να εστιάζει τις ακτίνες του ήλιου στα εύφλεκτα στοιχεία.
  2. Κρατήστε τον μεγεθυντικό φακό στη θέση του μέχρι τα εύφλεκτα κομμάτια να πάρουν φωτιά.

Ανάβοντας φωτιά με μεγεθυντικό φακό

Μέθοδος κυψέλης
καυσίμου

Η μέθοδος κυψέλης καυσίμου είναι μια σύγχρονη μέθοδος ανάμματος φωτιάς χωρίς αναπτήρα ή σπίρτο. Είναι
μια μέθοδος που χρησιμοποιεί χημικές ουσίες για την παραγωγή θερμότητας και ενέργειας για την ανάφλεξη εύφλεκτων υλικών.

Για να το κάνετε αυτό χρειάζεστε:

  • μια κυψέλη καυσίμου (παράδειγμα: εσμπίτη, εξαμίνη κ.λπ.)
  • καύσιμα κομμάτια (μικρά ξύλα, ξηρό χορτάρι κ.λπ.)
  1. Τοποθετήστε την κυψέλη καυσίμου πάνω από τα εύφλεκτα υλικά.
  2. Αναψύξτε την κυψέλη καυσίμου ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή.
  3. Χρησιμοποιήστε τη θερμότητα και την ενέργεια που παράγεται για να αναφλέξετε τα εύφλεκτα υλικά.

Η μπαταρία του τηλεφώνου σας

Εδώ χρησιμοποιούμε την μπαταρία του τηλεφώνου σας ως παραδοσιακή κυψέλη καυσίμου. Αυτή η μέθοδος απαιτεί ορισμένα στοιχεία για να είναι επιτυχής η διαδικασία.

Για να το κάνετε αυτό, χρειάζεστε:

  • μια μπαταρία του τηλεφώνου
  • ένα αλουμινόχαρτο
  • καύσιμα υλικά όπως κλαδί, σπάγκο, φύλλο ή μια εφημερίδα

Ομοιάζει με την τεχνική με την μπαταρία 9v και τη χρήση των ακροδεκτών της. Βγάλτε την μπαταρία από τη συσκευή σας. Ξεθάψτε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο που μπορείτε να βρείτε σε ένα κουτί τσίχλας, σοκολάτας ή ακόμα και ζαχαρωτού. Σκίστε το αλουμινόχαρτο, αφήνοντας τις άκρες του συνδεδεμένες. Αφού το κάνετε αυτό, συνδέστε το ένα άκρο στον θετικό πόλο της μπαταρίας και το άλλο άκρο στον αρνητικό πόλο της μπαταρίας. Μετά από λίγα λεπτά, θα έχετε φωτιά.

Μέθοδος του κονσερβοκούτι

Για να το κάνετε αυτό θα χρειαστείτε:

  • ένα κονσερβοκούτι
  • καύσιμα υλικά (μανιτάρια, ξερό χορτάρι κ.λπ.)
  1. Γυαλίστε τον πάτο του δοχείου με ένα ελαφρώς λειαντικό υλικό, όπως οδοντόκρεμα, ένα μείγμα στάχτης και νερού ή σκόνη σοκολάτας.
  2. Ρίξτε ένα κομμάτι προσάναμμα μανιταριού ή απανθρακωμένο βαμβάκι. Παρέχετε επίσης λίγο προσάναμμα για να τοποθετήσετε τα κάρβουνα που θα προκύψουν.
  3. Προσθέστε το κοίλο μέρος του πυθμένα του δοχείου κάτω από τις ακτίνες του ήλιου.
  4. Κατευθύνετε τη δέσμη προς το προσάναμμα μέχρι να καπνίσει και να σχηματίσει επαρκή κάρβουνα.
  5. Τοποθετήστε τα κάρβουνα στο προσάναμμα και φυσήξτε για να ανεμιστεί και να αποκτήσετε φλόγα.

Faire Un Feu Avec Une Canette

Ένα τρυπάνι στο χέρι

Αρχίστε την προετοιμασία μιας φωλιάς από ξηρά ξύλα. Πιάστε ένα κομμάτι ξύλο για να το χρησιμοποιήσετε ως βάση για το τρυπάνι χειρός σας. Αυτή θα είναι η σανίδα της φωτιάς σας. Είναι αυτή η σανίδα ξύλου που θα τρυπήσετε για να δημιουργήσετε τριβή.

Χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι ή κάποια αιχμή, κάντε μια μικρή εγκοπή σε σχήμα V στο κέντρο της σανίδας φωτιάς σας. Βεβαιωθείτε ότι η εγκοπή σας είναι αρκετά μεγάλη για να χωρέσει το ραβδί σας. Τοποθετήστε μικρά κομμάτια φλοιού κάτω από την εγκοπή. Αυτά τα μικρά κομμάτια θα πιάσουν τα κάρβουνα που θα προκύψουν από την τριβή μεταξύ του ξύλου και της σανίδας φωτιάς σας.

Έπειτα πάρτε ένα μακρύ ξύλο διαμέτρου 1 cm και βάλτε το μέσα στην εγκοπή. Κρατήστε το ξύλο ανάμεσα στις δύο επίπεδες παλάμες σας και περιστρέψτε το στην εγκοπή της βάσης σας, τρίβοντας τα χέρια σας μπρος-πίσω. Η επαφή θα δημιουργήσει καπνό και χάρη στην τριβή θα αρχίσει να εμφανίζεται μια κάψα στη σανίδα της φωτιάς.

Μεταφέρετε αυτές τις κάψες σε ένα μικρό κομμάτι φλοιού, τοποθετήστε το φλοιό στη φωλιά με τα προσανάμματα και φυσήξτε ελαφρά πάνω του για να ανεβάσουν τα κάρβουνα και να δημιουργήσουν φλόγες. Στη συνέχεια, προσθέστε μεγαλύτερο ξύλο, όπως ένα κούτσουρο, για να την ανάψετε εντελώς.

Τεχνικές επιβίωσης από τη βροχή

Τα σπίρτα σας είναι βρεγμένα και δεν λειτουργούν. Έχετε έναν αναπτήρα, αλλά ο αναπτήρας σας είναι βρεγμένος. Η βροχή έχει επίσης μουσκεύσει το δάσος γύρω σας, οπότε δεν έχει μείνει σχεδόν καθόλου ξηρό ξύλο. Έχετε κολλήσει εδώ; Όχι, αν είστε εφευρετικοί, μπορείτε να ανάψετε φωτιά.

Βρείτε πρώτα τα ξηρά ξύλα. Ο φλοιός της σημύδας ή του κέδρου λειτουργεί καλά σε αυτή την περίπτωση, αλλά θα πρέπει να ξεφλουδίσετε αρκετές στρώσεις φλοιού για να φτάσετε στον ξηρό φλοιό.

Φλοιός σημύδας

Για να βρείτε ξηρό ξύλο, αναζητήστε ένα νεκρό δέντρο που στέκεται όρθιο. Σε αντίθεση με ένα νεκρό δέντρο που βρίσκεται στο δάπεδο του δάσους, ένα όρθιο νεκρό δέντρο είναι συνήθως ξηρό στο εσωτερικό του.

Χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι και τη λεπίδα του, αφαιρέστε το υγρό, σάπιο εξωτερικό μέρος του δέντρου για να αποκτήσετε πρόσβαση στο ξηρό ξύλο στο εσωτερικό του. Αυτό το ξύλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ξύλο κλαδέματος.

Όταν ανάψετε τη φωτιά, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ροκανίδια και υγρή βλάστηση, καθώς η θερμότητα της φωτιάς είναι αρκετά ισχυρή για να στεγνώσει το υγρό ξύλο που βρίσκεται κοντά.

Δεν είστε εξοπλισμένοι με μέγιστη επιμονή; Μη φοβάστε, έχουμε πολλά για να ικανοποιήσουμε τους άνδρες και τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν έναν εχθρικό έξω κόσμο! Θα μπορέσετε να ξεκινήσετε την περιπέτειά σας με το κεφάλι σας ήσυχο, γιατί έχουμε αυτό το υπέροχο στρατιωτικό καπέλο για εσάς. Αντιανεμικό και ιδανικό για υψηλή υγρασία.

Στρατιωτικός αναπτήρας

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές οι μέθοδοι μπορεί να απαιτούν εκπαίδευση και εξάσκηση για να τις κατακτήσετε όταν κατασκηνώνετε με πολλά άτομα ή σε ένα μοναχικό καταφύγιο.

Συνοπτικά, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ανάψετε φωτιά χωρίς αναπτήρα ή σπίρτο, ο καθένας με τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Οι πιο αποτελεσματικές τεχνικές είναι ο πυριτόλιθος, ο μεγεθυντικός φακός, η κυψέλη καυσίμου αλλά και η τεχνική του δοχείου. Είναι σημαντικό να έχετε τα κατάλληλα εύφλεκτα υλικά και να τα τοποθετήσετε σωστά, ώστε να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητες να ανάψετε μια φωτιά όπως στην Koh Lanta.

Σας ευχαριστούμε που διαβάσατε και δώσατε προσοχή, αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, σας προτείνουμε να ρίξετε μια ματιά στο Χρήση του αναπτήρα.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *